Het klinkt een beetje als ‘door de regen lopen zonder nat te worden’. Afvallen zonder dieet, dat is toch onmogelijk? Toch niet. Vaak is een kleine verandering in je eigen gewoontes al genoeg om gewicht te verliezen, of je gezonde gewicht vast te houden. Deze vijf tips helpen je op weg.

Ga eens wat meer bewegen

Wil je gezond afvallen, dan zorg je ervoor dat je net wat meer calorieën verbrandt dan dat je binnenkrijgt. De verschillen hoeven niet heel groot te zijn, je hoeft je lijf niet te straffen. Als je een tijdlang meer verbrandt dan dat je binnenkrijgt, zal je langzaam maar gestaag kilo’s kwijt gaan raken. Kilo’s die je daarna, als je gezond blijft leven, niet snel terug zal zien.

Om meer te verbranden dan dat je binnenkrijgt is minder (ongezond) eten natuurlijk een oplossing. Maar je kunt het ook anders bekijken: meer gaan bewegen. Zeker als je nu weinig beweegt kan dat precies zijn wat je nodig hebt om af te gaan vallen. Dat betekent niet meteen een abonnement op de sportschool; door wat meer beweging in je dagelijks leven te integreren kom je een heel eind. Pak eens wat vaker de fiets of ga lopen, dat is een mooi begin!

Kleinere porties kunnen helpen

Wil je wat minder gaan eten, dan is eetmomenten overslaan meestal geen goed idee. Daar krijg je honger van en je voelt je slap, zodat je het waarschijnlijk niet lang volhoudt. Wat kleinere porties eten kan wel verstandig zijn. Een keertje minder opscheppen bij het avondeten, een wat kleiner tussendoortje of een wat minder uitgebreide lunch kan vaak een prima manier zijn om af te vallen.

Alleen eten als je honger hebt

Brengt ons bij het volgende punt: alleen eten als je honger hebt, en stoppen als die honger gestild is. We eten voor een heel groot deel uit gewoonte, en luisteren nauwelijks meer naar ons lijf. Heb je een keer wat minder trek? Eet dan ook wat minder, en pak niet uit gewoonte wat je gewend bent.

Ongezonde dingen vervangen door gezonde

Soms zijn het niet de hoeveelheden die ervoor zorgen dat je aan bent gekomen, maar het soort eten dat je neemt. Probeer iedere dag eens iets ongezonds te vervangen door iets gezonds. Geen handje chips maar ongebrande noten. Geen vet vlees maar magere kipfilet. Geen gebakken aardappels maar gekookte. Kleine veranderingen kunnen soms een groot verschil maken!

Let ook op wat je drinkt

Niet alleen in eten zit calorieën, ook in drinken. Drink je veel frisdrank, yoghurtdrank of sap, houd je wel van een wijntje of biertje? Vergeet dan niet dat je ook hierdoor veel calorieën tot je neemt. Hier mee minderen helpt net zo goed bij het afvallen als minder eten of meer bewegen.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen