Als je ooit iets te veel gedronken hebt, weet je dat de ochtend erna een echte sleur kan zijn. Je hebt niet alleen te maken met de lichamelijke symptomen van een kater (hoofdpijn, misselijkheid, duizeligheid), maar ook met de geestelijke. De verleiding om terug in bed te kruipen en je kater weg te slapen is groot, maar er zijn betere manieren om er mee om te gaan.

Hier zijn de vier beste.

1. Een warme douche

Een lekkere, warme douche kan veel doen om je kater te verlichten. Het helpt je niet alleen wakker te worden en je wakkerder te voelen, maar het brengt ook het bloed in beweging, wat je een opleving van energie geeft. Een douche helpt je ook beter ruiken, want alcohol heeft de neiging je huid en haar uit te drogen. Een warme douche is een van de beste manieren om van een kater af te komen. De stoom helpt je sinussen vrij te maken en het warme water helpt je spieren te ontspannen. De douche helpt ook om je wakker te maken en je humeur te verbeteren.

2. Koffie en een vettig ontbijt

Hoewel je misschien geen zin in eten hebt, kan het hebben van iets in je maag de symptomen van misselijkheid helpen verlichten en het gemakkelijker maken om ander voedsel binnen te houden. Het drinken van koffie helpt ook tegen hoofdpijn en geeft je wat meer energie om de dag door te komen. Een groot vettig ontbijt, zoals pannenkoeken of wentelteefjes, is aan te bevelen omdat vettig voedsel traag verteert, zodat het langer bij je blijft. Er zijn verschillende voordelen aan het eten van vette voedingsmiddelen als je een kater hebt. Vette voedingsmiddelen helpen de opname van alcohol in de bloedbaan te vertragen, wat de ernst van je kater kan helpen verminderen. Vette voedingsmiddelen helpen ook je uitgeputte energieniveau te herstellen en helpen je levercellen weer op te bouwen. Tenslotte bevatten vette voedingsmiddelen veel eiwitten, die kunnen helpen om de schade die je lichaam door alcoholgebruik heeft opgelopen te herstellen.

3. Oefening

Lichaamsbeweging helpt je lichaam bij het loslaten van chemische stoffen die tijdens een nacht drinken zijn aangemaakt en die bijdragen tot een kater. Het zet ook het bloed door het hele lichaam in beweging en stimuleert de spijsvertering, wat misselijkheid helpt uitbannen terwijl het je wat extra energie geeft om de dag door te komen. Als een bonus is dat lichaamsbeweging je helpt de gifstoffen in je systeem, veroorzaakt door een avondje drinken, uit te zweten. Het is wel belangrijk om te wandelen of te fietsen in plaats van te gaan hardlopen.

4. Drink water en neem vitaminen

Na een nacht stevig drinken kan gehydrateerd blijven helpen om alcohol uit je lichaam te spoelen en tegelijk andere delen goed te laten functioneren. Zorg ervoor dat je gedurende de dag veel water drinkt. Drink behalve jezelf gehydrateerd te houden ook veel vloeistoffen die elektrolyten bevatten, zoals Gatorade. Elektrolyten vervangen zouten die je verloren bent door al het vocht dat je tijdens een kater hebt uitgezweet en helpen verdere uitdroging voorkomen. Je moet ook vitamine B supplementen nemen om de energieproductie in je lever te versnellen en je immuunsysteem te stimuleren. Hoewel het innemen van een multivitamine de ernst van een kater niet per se vermindert, kan het wel helpen langdurige problemen te voorkomen die met alcoholgebruik gepaard gaan, zoals leverbeschadiging en bloedarmoede.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen