Het is belangrijk om een goede zorgverzekering te hebben zodat je verzekerd bent voor zorgkosten wanneer je bijvoorbeeld naar de huisarts of het ziekenhuis moet. Ziekte of een ongeval kan iedereen immers overkomen, hoe gezond en voorzichtig je ook bent. Maar wat zijn de verschillende soorten verzekeringen precies? En hoe werkt een naturapolis? Wij leggen de belangrijkste punten hier uit, zodat je een passende zorgverzekering uit kunt kiezen en onbezorgd van het leven kan genieten.

Naturapolis of restitutiepolis

Wanneer je onverhoopt ziek wordt of een ongeluk krijgt geeft een goede zorgverzekering je de zekerheid dat je niet voor onverwachte zorgkosten komt te staan. Bij een zorgverzekering begin je altijd met een basisverzekering. Deze komt voor in de vorm van een naturapolis en een restitutiepolis. Het verschil tussen deze twee verzekeringen is dat je bij een naturapolis alleen bij zorgverleners terecht kunt die een contract hebben met jouw zorgverzekering en dat sommige kosten maar deels vergoed worden. 

Wanneer je voor een restitutiepolis kiest krijg je een volledige vergoeding en kun je kiezen uit meer zorgaanbieders. Voor een restitutiepolis betaal je dan wel een hogere premie dan voor een naturapolis. Kijk altijd goed na bij jouw zorgverzekeraar welke zorgkosten onder de dekking van jouw polis vallen, zodat je precies weet wat er allemaal wordt vergoed.

Naturapolis in zijn werk

Zorgverzekeraars sluiten altijd contracten af met verschillende zorgverleners. Bij een naturapolis kun je meestal alleen kiezen voor een zorgverlener waarmee jouw zorgverzekeraar een contract heeft afgesloten. Als je kiest voor een andere zorgverlener loop je kans om een vergoedingspercentages voor niet-gecontracteerde zorg te moeten betalen. Dit is meestal 20% tot 35% van het totaalbedrag wat dan voor jouw rekening komt, afhankelijk van jouw zorgverzekering. Het voordeel is dan je voor een naturapolis vaak een lagere premie betaald dan voor een restitutiepolis. Wanneer je niet verwacht veel zorgkosten te maken kan dit een slimme keuze zijn.

Voordelen van een naturapolis

Overweeg je het om een naturapolis af te sluiten? Hier zijn de voordelen nog even voor je op een rijtje:

  • De premie voor een naturapolis is lager dan voor een restitutiepolis.
  • Je hoeft geen zorgkosten voor te schieten.
  • Bij gecontracteerde zorgverleners wordt de rekening rechtstreeks gedeclareerd, je hoeft zelf dus niets te doen.
  • Je kunt kiezen uit een groot aanbod van zorgverleners.

Kijk goed naar de voorwaarden van jouw zorgverzekeraar om te zien wat er allemaal precies onder de dekking valt van jouw naturapolis.

 

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen