Natuurlijk is 18 jaar oud worden een hele mijlpaal. Je bent volwassen! Je hebt stemrecht, je mag zelf je beslissingen maken en wordt eindelijk voor vol aangezien. Heerlijk! Maar bij al deze nieuwe rechten horen ook wat plichten. Zaken die je zelf zal moeten regelen, want nu je 18 bent kun je er niet zomaar meer van uitgaan dat je ouders dat wel doen. Je zorgverzekering afsluiten is een belangrijke stap die je als nieuwe volwassene zal moeten nemen.

Andere dekking, hogere kosten

Tot je achttiende heb je je waarschijnlijk nooit zorgen gemaakt over zorgkosten die je maakte, en je ouders ook niet. Iedereen tot 18 jaar is in Nederland namelijk via de ouders gratis meeverzekerd. Zo kon je rustig alle medische zorg krijgen die je nodig had tijdens het opgroeien, een hele geruststelling.

Ben je echter volwassen, dan verandert dat. Ook jij zal voortaan moeten gaan betalen voor je zorgverzekering, en dat is een aardige kostenpost. Gelukkig geldt in veel gevallen, als je niet te veel geld verdient, dat je ook in aanmerking kunt komen voor een zorgtoeslag. Daardoor wordt in ieder geval een flink deel van de kosten gecompenseerd. Vergeet dus niet om deze even aan te vragen, anders laat je een hoop geld liggen.

Hoe goed moet je je laten verzekeren?

Iedere volwassen Nederlander moet zich verplicht laten verzekeren via de basisverzekering. Dit is vaak de goedkoopste zorgverzekering, waarbij zaken als de huisarts goed zijn verzekerd, maar je voor andere kosten vaak zelf nog op moet draaien. Zo zijn bijvoorbeeld bezoekjes aan de tandarts of de fysiotherapeut niet gedekt.

Wil je voorkomen dat je hiervoor zelf op moet draaien? Dan is het verstandig om naast de basisverzekering ook nog een aanvullende verzekering af te sluiten. Daardoor wordt de premie die je maandelijks betaalt natuurlijk wel hoger, maar worden er wel veel meer kosten vergoed. Het is vaak goed om samen met je ouders even te kijken naar wat je precies nodig hebt qua aanvullende verzekering, want dat kan per persoon natuurlijk aardig verschillen. Een fanatieke sporter zal wellicht meer behandelingen van een fysiotherapeut willen verzekeren dan iemand die nooit blessures heeft.

Veel verzekeraars bieden een speciale zorgverzekering voor studenten aan. Deze is vaak aangepast aan de kosten die jongeren het vaakst maken, terwijl medische kosten die op jongere leeftijd meestal niet aan de orde zijn erbuiten zijn gelaten. Interessant om even naar te kijken, want hierdoor betaal je zo min mogelijk voor zaken die je toch niet nodig gaat hebben.

Misschien vind je dit ook leuk...

Populaire Artikelen